Vinyl Touch

Wat is beter: een moderne of een vintage platenspeler?

vintage platenspelerAls je dit artikel aan het lezen bent, heb je waarschijnlijk gemerkt dat vinyl op een grote manier terug is en iedereen lijkt mee te doen aan de actie. Of je nu voor de eerste keer in het wasachtige water waadt of na een langdurige afwezigheid weer in het spel terecht komt, je zult jezelf een hele belangrijke vraag moeten stellen: moet ik een stoere vintage platenspeler kopen of een gelikte nieuwe audiofiel moderne variant? Haal diep adem, want die vraag vergt wat uitleg. Desalniettemin zijn we klaar voor de taak en hopen we dat je aan het einde van dit artikel een duidelijker idee zult hebben van wat voor soort draaitafel geschikt voor je is.

Kijk, platenspelers kopen is een dure aangelegenheid. En het kopen van luidsprekers / voorversterkers en al die glimmende platen om te draaien, draagt ​​alleen maar bij aan de kosten. Als u ergens een paar euro kunt besparen, zou u dat absoluut moeten doen. Zorg ervoor dat u betaalt voor kwaliteit en niet voor slechts nostalgie.

Geluid: sommige mensen zullen je vertellen dat geluid subjectief is. Die mensen zijn niet goed geïnformeerd. Iets klinkt goed of niet. Als u geld gaat uitgeven aan een platenspeler, kunt u er maar beter voor zorgen dat het klinkt zoals (u)het hoort.

Vintage platenspeler:

Constructie is alles als het gaat om een vintage platenspeler. Over het algemeen zal de superieure constructie van een vintage draaitafel een beter geluid produceren. Maar dat hangt ook volledig af van de staat van de elementen van de speler. Als er maar één uitgang is, of je speelt platen af met een ondermaatse stylus, wordt dat warme vintage geluid een modderige puinhoop. En laat ons niet beginnen over het motorgeluid.

moderne platenspelerModerne platenspeler

De constructie is ook hier alles bij een nieuwe vinyl platenspeler. Met audiofiele spelers met een mix van spaanplaten, koolstof, legeringen en een verscheidenheid aan metalen, is er geen tekort aan kwaliteitsconstructies op deze markt. Met een aantal werkelijk verbazingwekkende cartridge / stylus-pakketten die beschikbaar zijn, is er ook geen gebrek aan geweldig geluid. Waar nieuwe spelers zich echt onderscheiden, is het motorgeluid. Zelfs aan de onderkant van de audiofiele set is het bijna onmogelijk om een ​​van deze spelers te horen draaien, en dat laat de muziek klinken, zowel warm als kristalhelder.

Functie / gebruiksgemak: welke wint?

Een van de beste dingen van vintage platenspelers is dat ze supergemakkelijk te gebruiken zijn. Veel oude draaitafels zijn volledig automatisch, hebben een opmerkelijk gemakkelijke snelheidsregeling met een schakelaar of drukknop en vereisen zeer weinig installatie.

Nieuwere spelers zijn precies het tegenovergestelde. Enigszins gecompliceerde installatie – vooral met toonarmbalans – vrijwel geen automatische functionaliteit en handmatige snelheidsregeling – waarbij vaak het plateau moet worden opgetild.

Winnaar: er is een algemene misvatting dat nieuwere draaitafels gemakkelijker zijn. Gebruikers hebben meestal het tegenovergestelde gevonden en ervaren. Vintage wint het op dit punt helemaal. Sommige van de beste moderne platenspelers zijn zelfs écht ingewikkeld. Ja, ze komen met prachtige functies – maar die komen met complexiteit, natuurlijk.

Kan je hem repareren als ie kapot gaat?

Ze zijn gebouwd als tanks en ze gaan zelden kapot. Maar als ze dan eens kapot gaan, kan het zo zijn dat je in een wereld van pijn terechtkomt met een dure reparatie of een onderdeel dat niet meer wordt gemaakt, waardoor je stoere vintage deck een stevig vintage prijskaartje krijgt.

Ze lijken zeker kwetsbaarder, maar de ervaring is dat de meeste audiofiele spelers die men gebruikt behoorlijk en verdomd sterk zijn. Zelfs als ze kapot gaan, kun je altijd de onderdelen vinden om ze te repareren, en de fabrikant zal het waarschijnlijk gratis doen omdat het zeer waarschijnlijk valt onder die glanzende garantie die je meestalniet hebt bij een vintage speler.