Vinyl Touch

Vinyl: waarom is het geluid zoveel warmer?

warm geluid vinylplatenWaarom vinyl “warmer” klinkt zal hier worden beantwoord. De beleving van het luisteren naar muziek is afhankelijk van het apparaat dat u gebruikt bij het afspelen van een nummer. Het afspelen van muziek via een digitaal apparaat verschilt aanzienlijk van het geluid van een vinylplaat. Als u begrijpt hoe vinyl de geluidskwaliteit beïnvloedt, zult u herkennen waarom het een warmer geluid heeft.

Wat is een warmer geluid in muziek?

Voordat u de redenen voor de unieke geluidskwaliteit van vinyl kunt begrijpen, moet u de terminologie herkennen. Een warmer geluid betekent dat u een meer meeslepende en hoogwaardige ervaring hebt met een rijk geluid. Je mist de subtiliteiten in de muziek niet.

Wanneer u naar een cd of een digitaal formaat van een nummer luistert, worden bepaalde aspecten van de muziek gecomprimeerd en verwijderd. Hierdoor heeft de muziek niet dezelfde diepte, warmte of subtiliteit als een vinylplaat. Zo kan het dus dat één van de beste noise-cancelling koptelefoons toch een minder aangenaam geluid geeft dan een analoge gramofoon uit 1932.

Waarom klinkt vinyl warmer?

De reden dat uw vinylplaat warmer klinkt, is het analoge formaat van de plaat. Het geluid wordt niet geconverteerd naar een digitaal formaat, dus je krijgt de volledige ervaring van het nummer in plaats van een gecomprimeerde versie van de muziek te horen. Een plaat bevat meer informatie door het analoge formaat, wat je luisterervaring verbetert. Hoewel het gebrek aan compressie uw luisterervaring verbetert en verbetert, klinkt het ook warmer vanwege het continue signaal. Een plaat speelt zonder onderbrekingen in het signaal. Er is geen risico op onderbrekingen, wat betekent dat eventuele pauzes in de muziek opzettelijk zijn.

warme klanken platenspelerVinylgeluiden en warme kenmerken

Wanneer mensen het hebben over de warmte van een plaat, bedoelen ze een paar geluidskwaliteiten die door het materiaal worden gedragen. Vinyl microgroef grammofoonplaten hebben een dynamisch bereik van 55 tot 65 dB, hoewel sommige high-fidelity buitenringen een dynamisch bereik van ongeveer 70 dB kunnen bereiken. Vinyl ontsnapte voor het grootste deel aan de ‘loudness oorlog’ van de muziekindustrie. Naarmate cd’s en digitale muziek populairder werden, werd het mogelijk om een ​​nummer kunstmatig luider te maken dan nodig was. Hierdoor behoren vinylgeluiden tot het verleden. Helaas is de audiokwaliteit naar verluidt gedaald. Ook de bas zorgt voor de warmte van een plaat. Vaak zien luisteraars de vervormingen over het hoofd die worden veroorzaakt door LP-reproducties. De warmte die velen associëren met klassieke platen is gedeeltelijk te wijten aan minder nauwkeurige basgeluiden. Zoals in de bovengenoemde loudness oorlog, sleutelden veel studio’s aan de bas – waardoor het beknopter word.

Impact van vinyl op het afspelen

Het afspelen van een vinylplaat verschilt van andere muzikale media vanwege de analoge ontwerpen. Hoewel moderne platen niet geheel analoog zijn en software wel een rol speelt bij het maken van een nieuwe plaat, heeft de hoeveelheid informatie op een vinylplaat invloed op het afspelen. Over het algemeen heb je een warmer en dynamischer geluid vanwege het continue afspelen en de grotere hoeveelheid detail die in de vinylplaat is ingebouwd.

Vinylplaten hebben een positieve invloed op het afspelen waardoor ze zich onderscheiden, vooral bij het vergelijken van oudere platen en opnames. Hoewel cd’s en digitale muziek zijn verbeterd, veranderde de vroege opmaak de geluiden aanzienlijk tijdens het converteren van de muziek en heeft deze mogelijk niet dezelfde kwaliteit als een vinylplaat. Vinylplaten geven een warmer geluid in vergelijking met cd’s en digitale muziek. De reden voor de verbeterde geluidskwaliteit is de hoeveelheid informatie op de plaat en de continue beweging van een analoog afspeelapparaat. Wanneer u besluit om naar een plaat te luisteren, zult u genieten van een hogere geluidskwaliteit omdat u de subtiele details niet mist die uiteindelijk worden verwijderd of gewijzigd bij het comprimeren van het nummer naar een digitaal formaat. Je doet ervaring op bij het opzetten van je draaitafel en het afspelen van een vinylplaat.