Vinyl Touch

Tweedehands vinylplaten kopen: waar begin je je zoektocht?

tweedehands vinylplaten kopenEr zijn tal van plaatsen om tweedehands vinylplaten te kopen, of het nu online is via Discogs en eBay, of zelfs via je plaatselijke liefdadigheidswinkel of kringloopwinkel. Maar de beste plek is een lokale platenwinkel met kennis van zaken. Een goede platenwinkel heeft gepassioneerde medewerkers die zich inzetten voor het samenstellen van de best mogelijke platen tegen een eerlijke prijs. U kunt Discogs gebruiken om de redelijke gang van zaken voor een bepaald album te bepalen, en dit geeft u een goed startpunt om de waarde van gebruikte albums in te schatten. Na verloop van tijd zul je ontdekken welke platenzaken te veel kosten in rekening brengen (en velen verhogen weleens hun prijzen). Om eerlijk te zijn, is er meestal een premie verbonden aan het kopen in een fysieke winkel, omdat ze rekening moeten houden met extra overheadkosten zoals huur en personeel dat online verkopers / retailers niet/minder hebben. Er is echter een redelijke marge en er zijn ook opportunistische prijzen. Er is geen eenvoudige manier om de prijs van een bepaalde vinyl plaat te beoordelen, maar Discogs biedt wel statistieken en tools om verzamelaars te helpen.

Op elke releasepagina vindt u statistieken met verkoopgegevens. Deze cijfers tonen de laagste, mediaan en hoogste bedragen waarvoor een record op Discogs heeft verkocht. U kunt ook op de ‘datum van de laatste verkoop’ klikken om de volledige verkoopgegevens te bekijken, inclusief een grafiek om prijstrends in de loop van de tijd bij te houden. Door een Discogs-verlanglijst te maken, kunt u gemakkelijk alle specifieke records die u zoekt en de gangbare koers in de loop van de tijd bijhouden. Gewapend met deze gegevens, kunt u rondkijken bij uw lokale platenwinkel en een goed begrip krijgen van eerlijke prijzen in de loop van de tijd. Een goede platenwinkel zal ook met je samenwerken om de muziek te vinden waar je van houdt. Aangezien u een directe relatie met hen opbouwt, kunt u ook aanbevelingen ontvangen van andere platen die u zou moeten proberen op basis van uw eerdere aankopen. U kunt deze ervaring eenvoudigweg niet online vervangen.

Controleer altijd de nieuwkomers

Een van de eerste dingen die men doet als men een platenwinkel binnenkomt, is de nieuwkomers bekijken. Deze records liggen vers in de winkel, en hier zul je vaak enkele van de meest gesorteerde releases vinden. Als deze niet worden opgehaald, worden ze na verloop van tijd overgebracht naar hun respectievelijke genre-secties, dus het is niet voor niets dat de meest populaire of gewilde platen nooit verder komen dan de nieuwkomers. Begin hier voordat je verder gaat met je gebruikelijke genre-sectie.

Leer enkele belangrijke visuele inspectietechnieken

tweedehands vinylplatenOver het algemeen is men altijd voorzichtig met tweedehands vinylplaten die als lager worden beschouwd dan ZG + (zeer goed pluspunt). Over het algemeen zijn platen met iets lager dan ZG + sticker is de kans groot dat ze vrijwel onspeelbaar zullen zijn. Dit is geen exacte wetenschap, omdat er altijd een risico is bij het kopen van gebruikte waren. Dus vinyl platen onder deze markering zijn ook weer niet helemaal uit te sluiten, maar het is het beste om voorzichtig te werk te gaan. Er zijn meestal een paar veelbetekenende aspecten om je te helpen bij het nemen van uw beslissing. Slijtage van buitenmantels en inspecties van vinyloppervlakken zijn altijd een goede plek om te beginnen, maar een andere geweldige truc is om te controleren op labelslijtage rond de spil.

Als een plaat ‘geliefd’ is, is er vaak sprake van slijtage rond het middengat doordat de draaitafelspil herhaaldelijk ontbreekt. Een andere belangrijke visuele aanwijzing is de inloopgroef (de buitenrand van uw plaat). Let goed op, want krassen in dit gebied kunnen erop duiden dat de vorige eigenaar niet erg voorzichtig was bij het laten zakken van de naald. Op sommige platen kunt u ook overmatig ‘wrijven’ in dit gebied opmerken, wat meestal een teken is dat de plaat is afgespeeld met een ouderwetse platenspeler (stapelmachine); dergelijke apparaten waren berucht vanwege de zware slijtage van platen.