Vinyl Touch

Vinyl plaat reinigen: hoe begin je eraan?

De nieuwste rage in de wereld van de muziek zijn vinylplaten. Vinyl platen maken een comeback nu mensen op zoek gaan naar hun oude favorieten of nieuwe artiesten ontdekken waarvan ze niet wisten dat ze bestonden totdat iemand ze erover vertelde.

Het is belangrijk dat je vinyl platen proper blijven omdat ze idealiter vrij zijn van stof en vuil. Stof en vuil kunnen krassen op een vinylplaat veroorzaken, waardoor de kwaliteit van het geluid dat er uit komt wordt aangetast. Stof en vuil kunnen ook vast komen te zitten onder de naald, waardoor deze in een groef gedrukt wordt en de plaat mogelijk krom of vervormd gaat klinken.

Vinyl plaat reinigenWat is vinyl?

Vinylplaten worden vaak “vinyl” of “plaat” genoemd en zijn een soort analoge geluidsdrager die is gemaakt om te worden afgespeeld op een fonograaf (een platenspeler). Vinylplaten werden oorspronkelijk gemaakt van vinylplastic, maar veel moderne LP’s worden in plaats daarvan geperst op vinylacetaat omdat dit langer meegaat.

Vinyl platen hebben een “spiegelachtig” uiterlijk vanwege hun gladde plastic oppervlak. Vinylplaten zien er onder normale verlichting zwart uit, maar wanneer je er met een lamp vanuit de juiste hoek op schijnt, lijken ze doorschijnend of half doorzichtig.

LP is de afkorting voor de term “Long Playing Record”.

Waarom houden mensen er zo van?

Waarom houden mensen nu eigenlijk zo van grammofoonplaten? Eén van de redenen waarom mensen zo van grammofoonplaten houden is dat ze iets meemaken dat anders aanvoelt dan bij de digitale muziek van tegenwoordig.

Wanneer iemand naar een vinylplaat luistert, luistert hij naar het fysieke product zelf, via analoge geluidsgolven die worden vertaald in muziek. Het artwork op de hoes van een album is bovendien een andere reden waarom mensen er zo van houden, omdat het enorm veel karakter toevoegt.

Hoe maak je je platen schoon?

Er zijn een paar manieren om uw platen schoon te maken. De eerste is met behulp van een handmatige platenborstel die u in elke plaatselijke winkel voor muziekapparatuur kunt kopen. Doe dit door het oppervlak van de plaat te besproeien met een lichte nevel van gedestilleerd water en het dan af te vegen met de borstel.

Dit verwijdert vuil diep uit de groeven zonder residu achter te laten op uw kostbare vinylplaten. Vergeet niet je borstel om de zoveel tijd te vervangen, want de haren verzamelen vuil en verwijderen dit van je platen!

Je kunt ook een stofzuiger met een speciaal hulpstuk – één voor vinyl – gebruiken om stof en andere deeltjes voorzichtig van een LP of EP op te zuigen. Deze methode is perfect voor het schoonmaken van hardnekkige, moeilijk te bereiken vuildeeltjes uit de groeven.

Daarnaast kunt u een wattenstaafje gebruiken om stof of resten die in de groef van de plaat zijn achtergebleven voorzichtig weg te vegen. Dit verwijdert eventueel nog aanwezig vuil en werkt voor vrijwel elk formaat vinylplaat.

Alternatief: je platen laten reinigen door een professionele platenreiniger

Het is altijd een goed idee om je platen professioneel te laten reinigen als je het je kunt veroorloven. Dit zorgt ervoor dat ze niet slechts matig schoon zijn, maar er vlekkeloos en nieuw uit komen te zien. Professionele platenreinigers kennen de beste materialen en chemicaliën voor dit proces en hebben vaak hun eigen trucs om vervelende, moeilijk te verwijderen vlekken te verwijderen.

Sommige mensen vinden het gemakkelijker om professionele hulp te krijgen voor het schoonmaken van vinylplaten omdat ze niet alle verschillende materialen hebben die nodig zijn om dit zelf te doen. Bovendien ben je dan ook gerustgesteld dat het zeker goed gedaan is en dat je platen geen schade oplopen!